Nedavno završena sezona u SEHA ligi, zauvek će mnogima ostati u sećanju, a svi u RK Dinamo, mogu,
bez lažne skromnosti, da se pohvale dobrim nastupima i sjajnim držanjem među velikanima evropskog rukometa. Jedan od zaslužnijih, zašto je to tako, jeste i Ivan Petković, šef stručnog štaba pančevačke sportske družine. Pred vama je intervju s njim.

SUDBINSKI SPREMAN ZA VELIKA DELA

Mnogi su smetnuli s uma, ali RK Dinamo na sportskom nebu, nekada Jugoslavije, a sada Srbije, važnu ulogu ima, uskoro, sedam decenija. Svako ko ozbiljno prati rukometna zbivanja u našoj zemlji, ne može da porekne, Pančevo je bilo i sada je rukometni centar najvišeg ranga. Generacije su ostavile trag, a rukomet kao igra, grad na Tamišu u potpunosti je obeležila. Tačno, bilo je padova, čak i onih od kojih se samo najjači oporavljaju, ali, reklo bi se, u novije vreme, Dinamo i Pančevo, ponovo su u epicentru rukometnog zemljotresa. Izgledalo je dosta naivno, neki su se čak zapitali: Kakvim su to nevidljivim prevoznim sredstvom žuto-crni stigli ponovo u vrh srpskog rukometa? Ipak, dinamovci su ubrzano, još jednom, postavili stvari na svoje mesto i potvrdili da je tradicija uvek u pravu. Sliku, onu širu i lepšu, u oku posmatrača, ispred njih samih, postavili su ljudi koji vode klub, ali, ne bi to bilo toliko uticajno, da nema onih koji razumeju, kako ideju pretočiti u život, kako ne dozvoliti da strasti budu klopke. Zato je odabir igrača, kao i trenera, oduvek tanan posao, morao bi biti filigrantski precizan, ako se želi do uspeha. U Pančevu su to učinili dovođenjem Ivana Petkovića. Ima detalja, u vezi sa ovim čovekom, sudbinski spremnim za velika dela, koji vam, prosto, izgledaju za nevericu, ali tačni su. Recimo, s kojim god da se izazovom uhvatio u koštac, uspeo je. Posebno je zanimljiv put, kad preuzme tim, pa ide odmah u viši rang. Tako je bilo u Kačarevu sa Jedinstvom, pa u ŽRK Pančevu, gde čitave sezone nije izgubio duel, pa s Dinamom, iz Super B u elitu, i odmah titula vice prvaka Srbije, pa je usledilo učešće u SEHA ligi. Petkoviću strast za poslom koji obavlja niko ne može da ospori, jer, na terenu se sve vidi najbolje. Šta ga čini posebnim? Uvek ume da objasni, a to je postigao neprekidnim edukovanjem. Dalje, životnim iskustvom preneo je na igralište, da je najbitnija borba protiv stihije koja hoće da razvali celinu. Sazreo je, nije mu teško da prizna grešku, da pita što ne zna, pa sada lakše iz zablude ide ka cilju. Kad dođe do nesporazuma, te granice, zna kakva je prepreka pred njim i ume da nađe način kako da je preskoči. Niko ne trpi. Strog je, ali pravičan, to najbolje mogu da potvrde njegovi igrači. Ima u sebi taj, neki, starinski stid, kojim potvrđuje da nije bezgrešan. Pred početak Regionalnog takmičenja(SEHA liga), prošle godine, bilo je više skeptika od onih koji su verovali da Dinamo može, bar da da ono najbolje što ima. Na kraju, posle osamnaest odigranih utakmica, i oni najkritičniji, spustili su gard, pronašli su reči da izraze poštovanje za učinjeno delo RK Dinamo.

Baš o tom pređenom putu i započinjemo razgovor sa Ivanom Petkovićem.

-Moram da priznam da sam i sam, pred start SEHE, bio pomalo zabrinut. Najviše zbog toga s kim ćemo se sastajati. Poznato je ko su bili naši rivali. Ipak, brzo je sve došlo na svoje mesto. Dinamo je od ovog takmičenja dobio mnogo benefita. Svi zajedno smo napredovali i ova debitanstska sezona nam je donela samo dobro. Ipak, videćemo na kraju, trećeg juna, kada se završi srpski plej-of, koliko su nam ti nastupi doneli. Konkretno, ako me pitaš da li sam zadovoljan našim učešćem u ovom rangu, reći ću ti-prezadovoljan sam. Pre svega našim odnosom na terenu, ali i van njega. Osvojili smo devet bodova i mislim da Dinamo treba i sledeće sezone da igra u SEHA ligi.

Da podsetim o sve koji prate naš klupski sajt, u jednom delu takmičenja, Dinamo nije mogao da računa na Bunjevčevića, Elezovića, Stojanovića i Banduku. Reč je momcima koji i te kako znače za ekipu. S njima, sigurno, bilo još bolje, zar ne?

-Tako je. Oni su nam mnogo nedostajali u skoro celom drugom delu. Sigurno bi pružili još bolje minute. Nikada nećemo saznati kako bi to izgledalo sa njima, ali, u drugom delu SEHA lige, pružali smo još bolje partije, a generalno gledano, a to je moj utisak, treba da budemo zadovoljni onim što smo napravili.

S obzirom da smo sve vreme pratili šta se zbiva u Regionalnom takmičenju, bili na svakom meču, jedan od utisaka jeste i način koliko su tvoje kolege izrekli pohvala na račun igre Dinama, na tvoj stil rada. To je, takođe, za svaku pohvalu? Šta bi o tome rekao?

-Imponuje to. Kad treneri poput Raula Gonzalesa, Branka Tamšea ili Zlatka Saračevića hvale našu igru, šta drugo da kažem nego da sam zadovoljan. Pokušali smo, koliko su nam mogućnosti dozvoljavale da igramo pravi rukomet, sa dosta trčanja, sa dobrom odbranom 6-0. Često to ističem, a ti znaš to, jedan igrač, recimo Bresta, ima veću platu od svih mojih igrača. To su te paralele od kojih mi ne možemo da pobegnemo. Prezedovoljan sam kako je to sve izgledalo, pohvale prijaju. Trudim se da se edukujem, da naučim nešto svakog dana, a nadam se da ćemo biti pravi i kad krene naš plej-of.

POHOD KA CILJU

Uskoro počinje pomenuta završnica. Zanimljivo je, a čini mi se da se ranije nisi susretao s takvom situacijom. Ove sezone si imao nekoliko početaka, da tako kažem, tih mikro-ciklusa. Odigraš utakmicu dve, pa usledi pauza. Nije bilo lako. Evo, sada je ponovo nekoliko nedelja bez utakmica. Kako ćeš to prebroditi i šta se trenutno radi u Dinamu?

-Dobro si to primetio. Mi smo, praktično, tokom SEHA lige, stalno bili u pripremnom periodu. Samo u decembru smo ušli u takmičarski period kada smo igrali pet utakmica zaredom. Iskreno, sada me to pomalo zabrinjava, jer ponovo ulazimo u taj takmičarski period, a nećemo imati dovoljan broj prijatelsjkih utakmica, da vidimo gde smo, kada je reč o formi. To me jedino brine. Što se tiče rada, zalaganja na treninzima i svega što treba odraditi na terenu, tu su moji momci pravi, i tu sam miran.
Ima i nekih detalja koji, bar na prvi pogled, ne idu na ruku Dinamu. Mislim na taj odnos prema rivalima. Nije isto igrati protiv Vardara, gde se i ne očekuje mnogo, i sada kada svi žele samo pobede u domaćem plej-ofu. Zar ne?

-Baš tako. Sve se menja. To mi je najznačajniji zadatak, da se momci, da se izrazim tako, resetuju. Da shvate, da se sada svaka utakmica igra da se dobije i nema popravnog. Radim na tom planu dosta. Takođe, povređene igrače treba vratiti u sistem.

Kad ih već pominješ, kakva je situacija sa Bambijem, Elezom, Jocom i Pajom? Oni treniraju uveliko.
-Vratili su se u trenažni proces i rade veoma dobro. Sada treba biti oprezan. Psihologija tu igra važnu ulogu. Poznato je da su Bunjevčević i Elezović slomili prst na šuterskoj ruci, da je Stojanović imao operaciju ramena, a Banduka će sigurno(operisao slepo crevo) najbrže ući željeni ritam. Moj zadatak, kao i svih nas u stručnom štabu, jeste da ih što pre uvedemo u sistem.

Sada sledi plej-of. Prošle sezone kada je Dinamo bio viceprvak Srbije mnogi su bili iznenađeni. Ipak, svi su uvideli, baš i tokom SEHA lige, sve je bilo zasluženo, da ste zaradili na pravi način to. Danas su ambicije neskrivene. Očekuje se da napadnete titulu.
-Tako je. Optimista sam. Naši ciljevi su realni. Prošle sezone su nam primarne ambicije bile da ostanemo u eliti. Kad smo videli da može to i bolje, hteli smo u plej-of, a kada smo shvatili da postoji šansa za još i više, stigli smo do druge pozicije. Takođe, prošle sezone smo bili u trenažnom procesu skoro deset meseci, kad je najviše trebalo, u finišu takmičenja, igrali smo najbolje, savladali Zvezdu, Vojvodinu, Spartak i Šamot.

Kad pominješ ambicije i borbu za titulu, nije to nikakva nerealna želja. Dinamo ima dobar tim, imaćeš na raspolaganju sve igrače. To dodatno širi optimizam, zar ne?
-Baš tako. Imaćemo vremena i da odmorimo igrače, a ritam sreda-subota, po meni, ide nam na ruku, jer, kako si i sam rekao imam na raspolaganju dovoljan broj kvalitetnih igrača. Treba, da tako kažem, promešati karte, da se u rotaciji ne oseti manjak kvaliteta, ali to je sada i taj trenerski, zanatski deo, koji treba ja da iznesem. Ambicije su najveće moguće, a bila bi velika šteta da ne igramo i sledeće sezone SEHA ligu.

Ove sezone završnica naše Super lige biće veoma interesantna. Kao retko kad, bar poslednjih godina, svi mogu na tron. Da li se slažeš sa tom konstatcijom?
-Naravno. Nikad jači plej-of, a svaka od šest ekipa može da osvoji titulu. Može da se desi da jedna lopta odluči šampiona, a nadam se da će ona otići na našu stranu.
Život je protočan, ali, često nestabilan. Tako je i u sportu. Kad dosegnete nivo, potreban da se borite za najviši plasman u svom okruženju, onda nema mesta strahu i neverici. Nije fer reći-zagonetno neko vreme. Zna to Ivan Petković. Takođe, mladi starteg Dinama, na vreme je naučio da je svet nesređena kuhinja, da čulima treba tragati za začinima koji su vam neophodni da se stigne do dobitnog recepta. Ta čula, do sada su ga dobro služila, kao i njegove izabranike. Ako se ne dogodi nešto baš nepredviđeno, neki detalj, nepripadajući sportu, nema sumnje da će Petković pronaći put samosazrevanja i Dinamu i našem Pančevu podariti uspeh kakav se ne pamti u gradu na Tamišu. No, ne treba sada ni svaliti sav teret na pleća jednog čoveka. Ivo Andrić, jedini naš nobelovac, jednom je napisao:“Teško društvu koje ne zna da se smeje“. A, titule i porazi, sve su to samo tragovi u vremenu.

T: +381 13 341 594

F +381 13 341 667

E-mail: dinamo.rk@gmail.com

Masarikova 1a, 26000 Pančevo, Srbija

PIB: 101862794

Mat.Br 08086494

T.R 160-80667-90


© 2017 RK Dinamo Pančevo - All rights reserved -