RK Dinamo vam predstavlja: Dušan Petrović, golman, čuvar mreže u prelomnom periodu

INSTIKTIVNA PARTICIPACIJA

U lepezi sportova sa loptom, dok kometarišemo zbivanja na terenu, često čujemo sintagmu-golman je pola ekipe. Nije to slučajno rečeno, jer, kad se malo udubimo u srž igre, lako ćemo doći do činjenice koja nas uverava, da je, malopre izrečeno, velika istina. U sportovima u kojima je brzina na igralištu sastavni deo, a dinamika doprinosi sjajnom utisku, niko ne ostaje ravnodušan kada na golu imamo spretnog aktera. Tako je u rukometu, baš taj segment, veoma izražen. Na golu Dinama, od ove sezone nalazi se Dušan Petrović. Iskusni čuvar mreže rodio se pre trideset godina u Kragujevcu, gde je i započeo sportsku karijeru. Čak 12 sezona je proveo u Radničkom, da bi se, potom, otisnuo na sever Srbije, u Suboticu.

Sa tamošnjim Spartak-Vojputem izgurao je nekoliko sjajnih sezona, igrao u međunarodnim takmičenjima, osvajao trofeje u našoj zemlji. Baš izvanredne partije u velikom rivalu Dinama, preporučile su ga da krene u novu sportsku avanturu, pa se, s razlogom, obreo u Pančevu.
Petrović je uspešno završio Ekonomski fakultet (smer-Medjunarodni menadzment u Kragujevcu), i pravi je porodičan čovek. Oženjen je jednom Aleksandrom, a zajedno imaju ćerku, petomesečnu Milu.

Na početku našeg razgovora, Dušana smo pitali o utiscima u novom klubu? Kako se snašao u Dinamu?
-Utisci o klubu su dobri, ali uvek ima prostora za napredak, kako organizaciono tako i što se tiče uslova za trening. Po meni, treba se ugledati na najbolje evropske klubove i stremiti njihovom nivou. Što se dometa tiče, u ovoj sezoni, smatram da ekipa ima kvalitet da osvoji domaće prvenstvo i kup Srbije. Kad je reč o SEHA ligi, ovo takmičenje treba da posluži za uigravanje i sticanje iskustva koje će nam puno značiti kada krene domaći plej of.

Tim Dinama, od ove sezone, nadmeće se u Regionalnom takmičenju, kako si i sam rekao. Kako ocenjuješ dosadašnje nastupe?
- Dosadašnja izdanja Dinama u SEHA ligi su očekivana, najkraće bih ti odgovorio, s tim što smo mogli da pružimo bolje partije u Velenju i kod kuće, protiv Metalurga. Treba tražiti šansu protiv ekipa Vojvodine, Neksea i Gorenja, na domaćem terenu, a protiv ostalih ekipa pružati maksimum, sticati iskustvo i stremiti ka njihovom nivou.

Doneo si odluku da od ove sezone nastupaš za Dinamo. Možeš li čitaocima našeg sajta reći nešto o ličnim ambicijama?
- U Dinamo sam došao da osvajam trofeje, a što se buducnosti tiče, ako me kao i do sada posluži zdravlje, nadam se da ću braniti do svoje 40. godine, a za dalje, videćemo. Pitanje je da li ću ostati u rukometu, naći posao u struci, ili pokrenuti privatni biznis.

Svakog sagovornika pitam kako bi privoleo neko dete da se bavi rukometom? Šta bi mu poručio?
-Deci bih iskreno rekao, iako su košarka i fudbal plaćeniji sportovi, da je rukomet sport u kome se najbolje stiče, ta neka, sportska inteligencija. Rukomet je vrlo dinamičan sport, a odluke treba donositi u par sekundi. Naravno, pošto je u pitanju timski sport, stiču se nova drugarstva, jača se timski duh i putuje na mnoga lepa mesta, kako po Srbiji, tako i Evropi.

Već smo rekli da je Petrović oženjen, ima iza sebe ozbiljnu sportsku karijeru, ali, šta radi u slobodno vreme? Imaš li Dušane vremena za neki hobi, nešto slično?
- Od hobija, u slobodno vreme, volim da čitam knjige, posebno epsku fantastiku. Takođe, volim da igram igrice a u poslednjih 5 meseci, od kada sam dobio ćerku, svoje slobodno vreme najviše posvećujem njoj. Već dugo maštam da posetim Japan i da vidim i osetim njihovu kulturu i način života, pa se nadam se da ću nekad tamo otići. Kad već pričam o tim, nekim zanimljivostima iz svog života, da kažem, odlinno govorim engleski, imam osnovno znanje nemačkog, a od skoro sam sa suprugom počeo da učim španski jezik. Želja mi je da u toku svog zivota pored ovih jezika, naučim i italijanski i japanski. Kao i većina rukometnih golmana, dobro branim i mali fudbal, solidno ga i igram.


Za golmana, važno je da u igri ima to instinktivno učešće, da preudpredi svaku grešku kolega u odbrani, a za takve, ne kaže se slučajno-bravo majstore! Dušan Petrović, Dinamu tek treba da donese ono pravo. Sve do sada odigrane utakmice u SEHA ligi pokazale su da iskusni Kragujevčanin ima šta da kaže, bez obzira na kvalitet rivala. No, ono najbolje, treba sačekati kad se Pančevci nađu u plej-ofu srpskog elitnog društva. Tada će se sumirati sve sitnice, a detalji mogu da presude. Zato, bez dvoumljenja, sa Petrovićem na golu, Dinamo ima mnogo više šansi da ostvari zacrtan cilj.

T: +381 13 341 594

F +381 13 341 667

E-mail: dinamo.rk@gmail.com

Masarikova 1a, 26000 Pančevo, Srbija

PIB: 101862794

Mat.Br 08086494

T.R 160-80667-90


© 2017 RK Dinamo Pančevo - All rights reserved -